MONOXIDUL DE CARBON UCIDE!
Zeci de persoane îşi pierd viaţa anual intoxicate cu monoxid de carbon din cauza instalaţiilor de încălzire defecte sau improvizate. Este motivul pentru care S.C. GAZ EST S.A. acordă o atenţie specială acestei probleme reale, luând măsuri concrete pentru a reduce cât mai mult numărul accidentelor cauzate de intoxicarea cu monoxid de carbon.
Monoxidul de carbon este un gaz incolor, insipid, inodor, care se produce prin arderea incompletă a gazelor naturale. Printre factorii care împiedică evacuarea în totalitate a gazelor arse se numără:
- tirajul insuficient al coșului sau canalului de fum din cauza construcției necorespunzatoare (înălțime și secțiune subdimensională);
- traseul coșului sau al canalului de evacuare blocat de corpuri străine sau de cuiburi de păsări;
- îmbinarea burlanelor între ele și cu elemente de construcție necorespunzătoare;
- prezența unor sibare (organe de obturare) pe traseul de evacuare a gazelor arse;
- lipsa dispozitivelor contra obturării sau depresiunii în cazul vânturilor puternice, pe partea superioară a coșului de fum.
Statisticile distribuitorilor de gaze din România confirmă faptul că un număr important de persoane își pun viața în pericol, neglijența sau lipsa de informare fiind, de multe ori, fatale.
Tragediile cauzate de acumularea monoxidului de carbon pot fi evitate iar conducerea S.C. GAZ EST S.A. acordă o atenție constantă acestei probleme luând măsuri concrete:
- modernizarea instalațiilor de ardere a gazelor naturale;
- sensibilizarea factorilor locali privind dinamizarea activităţilor de coșerit;
- coordonarea activității de coșerit cu cea de verificări-revizii ale instalațiilor de utilizare;
- informarea cetățenilor cu privire la o utilizare corectă a gazelor naturale pentru a creşte gradul de conştientizare şi responsabilizare a populaţiei privind pericolul la care sunt expuşi dacă instalațiile de utilizare și, în special, cele de ardere și evacuare a gazelor arse nu corespund din punct de vedere tehnic;
- informarea cetățenilor cu privire la necesitatea instalării la domiciliu a senzorilor cu electrovalvă pentru detectarea emisiilor de gaz metan (detectoarele automate de gaze naturale);
- controale periodice la abonații casnici pentru a-i determina să respecte instrucțiunile de utilizare a gazelor naturale.
Subliniem faptul că realitatea alarmantă impune respectarea riguroasă a regulilor privind utilizarea surselor de energie de către consumatori, precum şi sancţionarea celor care apelează la instalaţii improvizate sau la serviciile unor furnizori neautorizaţi.
CONDUCEREA S.C. GAZ EST S.A.